Τα 10 μεγαλύτερα δάση στον κόσμο(+VIDEO) 

2020-03-21

Πριν την βιομηχανική επανάσταση τα δάση κάλυπταν περίπου 60 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή περίπου το 40% της έκτασης της ξηράς. Απο το 1850 όμως με την αλματώδη αύξηση του πληθυσμού οι ανάγκες για νέες εκτάσεις, όπως για καλλιέργειες αυξήθηκαν ραγδαία με αποτέλεσμα μόλις 30 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, ή περίπου το 50% να παραμείνει δάσος. Παρακάτω θα δούμε τα 10 μεγαλύτερα δάση στον κόσμο: 

10. Δάσος κωνοφόρων, Primorye Ρωσία 

Είναι η μοναδική περιοχή στον κόσμο, όπου τίγρεις, αρκούδες και λεοπαρδάλεις υπάρχουν μαζί. Καταλαμβάνει έκταση 130.000 τετρ. χλμ. περίπου δηλαδή όσο η έκταση της Ελλάδας.

9. Τροπικό δάσος Burmese,Μιανμάρ

Το κλίμα στο τροπικό δάσος Burmese παραμένει σταθερό εδώ και 140 εκατομμύρια χρόνια, έχει έκταση περίπου 233.000 τετρ. χλμ. 

8. Δάσος Valdivian, Αργεντινή & Χιλή 

Το δάσος φύεται μόλις 17.000 χρόνια καθώς παλαιότερα η γη καλύπτονταν απο παγετώνες. Καλύπτει έκταση 248.000 τετρ. χλμ. 

By Albh - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

7. Τροπικό δάσος Βόρνεο

Το Βόρνεο είναι ηλικία 140.000 ετών, με πάνω απο 10.000 είδη, εκ των οποίων 2.000 είναι είδη ορχιδέας. Καταλαμβάνει έκταση περίπου 290.000 τετρ. χλμ. 

Του Arad - Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 3.0, Σύνδεσμος

6. Τροπικό δάσος Νέας Γουϊνέας 

Καταλαμβάνει 545.000 τετρ. χλμ. 

5. Τροπικό Δάσος του Κογκό, Αφρική 

Το τροπικό δάσος του Κογκό μοιράζεται σε 7 διαφορετικές χώρες, καταλαμβάνει 1.780.000 τετρ. χλμ., δηλαδή πάνω απο 13 φορές την έκταση της Ελλάδας. 

Τις θέσεις 4, 3, και 2, καταλαμβάνουν απο κοινού τα δάση της Σκανδιναβικής ταιγκας, της ταιγκας της Ανατολικής Σιβηρίας και των Βόρειων Δασών του Καναδά. 

Τα δάση αυτά είναι φτωχά σε βιοποικιλότητα λόγω των παγετώνων, ενώ εξαπλώνονται στις πιο δύσκολες συνθήκες, όπου έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες μέχρι και -68 βαθμούς Κελσίου. Καταλαμβάνουν 3.900.000 τετρ. χλμ. και τα Βόρεια δάση του Καναδά 4.200.000 . 
1. Τροπικό δάσος του Αμαζονίου 

Εξαπλώνεται σε 9 διαφορετικά κράτη και έχει μεγάλη βιοποικιλότητα, με περίπου 16.000 είδη δέντρων. Στην περιοχή προστατεύονται μόλις 1.730.000 τετρ. χλμ. απο τα 5.500.000 που είναι όλη η έκτασή του. 41 φορές η Ελλάδα! 

Του Phil P Harris. - Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 2.5, Σύνδεσμος


Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε ενδιαφέρον,παρακαλώ κοινοποιήστε το. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ 

Μάθετε πρώτοι τα νέα!

Σε λιγότερο από 50 χρόνια, οι πληθυσμοί άγριας ζωής παγκοσμίως έχουν συρρικνωθεί 2/3 κατά μέσο όρο, φέρνοντας τον πλανήτη και το μέλλον της ανθρωπότητας στο χείλος της καταστροφής. Τώρα είναι η στιγμή της δράσης.

"Πόλεμος πάντων πατήρ" έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας. Ο φυσικός νόμος "τρώγειν και τρώγεσθαι" κυριαρχεί τόσο στο βασίλειο των ζώων, όσο και στο βασίλειο των φυτών.Ότι συμβαίνει στις κοινωνίες των διαφόρων φυλών των ανθρώπων, το ίδιο συμβαίνει και στις κοινωνίες των ζώων, κατά συνέπειαν και στις κοινωνίες των πτερωτών, αλλά σε μικρότερη κλίμακα....

Ο υβριδισμός στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι αποτέλεσμα του ζευγαρώματος αρσενικού λύκου με θηλυκό σκύλο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο βιολόγος Γιώργος Ηλιόπουλος (με ειδίκευση στην οικολογία του λύκου), «συμβαίνει όταν η κοινωνική οργάνωση του λύκου σε μια περιοχή έχει διασπαστεί (διάλυση αγέλης) εξαιτίας λαθροθηρίας ή έντονης...

Το αγριολούλουδο εντελβάις (Leontopodium alpinum) είναι μικρό, άσπρο, χνουδωτό, με άοσμα άνθη, σύμβολο των βουνοκορφών και της προστασίας της φύσης, ονομάζεται και Βασίλισσα των Πάγων ή Αιώνιο Λουλούδι των Άλπεων.

Μία απο τις πλουσιότερες χώρες σε ολόκληρη τη γη ως προς την ποικιλία σε αγριολούλουδα είναι η Ελλάδα, Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Φωτιάδης, "ανήκει στο 2,3% της συνολική επιφάνειας της ξηράς στο οποίο διαβιούν πάνω απο το 50% των φυτικών ειδών του πλανήτη".

Η Ακουστι­κή Oικολογία γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 60 από τον Καναδό μουσικό, συγγραφέα και περιβαλλοντολόγο Raymond Murray Schafer στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser στο Βανκούβερ του Καναδά, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που απεκλήθει Παγκόσμιο Πρόγραμμα Ηχοτοπίων.

Το Dendrocnide moroides γνωστό και ως το φυτό της αυτοκτονίας, είναι ένα φυτό κοινό στα τροπικά δάση της Β.Α. Αυστραλίας και την Ινδονησία. Έχει δηκτικές τρίχες που καλύπτουν όλο το φυτό και παράγουν μια ισχυρή νευροτοξίνη όταν αγγίζεται, απο το μικρό βολβό που βρίσκεται στην άκρη των τσιμπητών τριχών που σπάει και διεισδύει στο δέρμα για να...

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε