Αγριολούλουδα, ο ξεχωριστός πλούτος της Ελλάδας. Ναι στο Instagram, όχι στο βάζο!

2020-06-13

Μία απο τις πλουσιότερες χώρες σε ολόκληρη τη γη ως προς την ποικιλία σε αγριολούλουδα είναι η Ελλάδα, Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Φωτιάδης, "ανήκει στο 2,3% της συνολική επιφάνειας της ξηράς στο οποίο διαβιούν πάνω απο το 50% των φυτικών ειδών του πλανήτη".

Στα χώματα της χώρας πάνω απο 6.500 είδη και υπό-είδη φυτών, συνεπώς και αγριολούλουδων, ενώ όπως εξηγεί ο κ. Φωτιάδης, οι Τούρκοι ακαδημαϊκοί εκτιμούν πως "μαζί η Αλβανία, η Ελλάδα και η Τουρκία σχηματίζουν την πιο πλούσια περιοχή σε φυτά και λουλούδια σε όλο το βόρειο ημισφαίριο".

Από Alvesgaspar - Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3349491

ΝΑΙ ΣΤΟ INSTAGRAM, ΟΧΙ ΣΤΟ ΒΑΖΟ

Η πολύ μεγάλη ποικιλία συνεπάγεται και με την πολύ μεγάλη σπανιότητα των φυτών. " Όσο πιο νότια κινούμαστε, τόσο πιο σπάνια είδη συναντούμε, με αποκορύφωμα την Κρήτη, όπου 1 στα 4 φυτά υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα και πουθενά αλλού στον κόσμο!" υπογραμμίζει ο επίκουρος καθηγητής δασολογίας & διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος.

Τα ενδημικά αγριολούλουδα και φυτά, όπως ονομάζονται όσα φύονται αποκλειστικά σε μια περιοχή και πουθενά αλλού οδηγούν σε μια αλυσίδα. Ο κ. Φωτιάδης τονίζει: "Αυτή η μεγάλη ποικιλία σε αγριολούλουδα αλληλοσυνδέεται με την ποικιλία σε έντομα, με την ποικιλία σε ζώα. Αντανακλάται και προσθέτει σε ολόκληρο το φυσικό περιβάλλον. Η Ελλάδα θεωρείται μια απο τις κόκκινες περιοχές βιοποικιλότητας σε όλον τον κόσμο. Ακόμα και στην Αττική φυτρώνουν πάρα πολλά σπάνια είδη."

Από Bernd Haynold - Self-photographed, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4696210

Συνεπώς, μαζί με τη μεγάλη σπανιότητα των αγριολούλουδων, έρχεται και μια μεγάλη ευθύνη. Μπορεί φέτος η Πρωτομαγιά να βρήκε του πολίτες υπό συνθήκες περιορισμών αλλά για τα αγριολούλουδα αυτό είναι καλό. "Φωτογραφίες για τον Instagram. Το πρώτο και καλύτερο είναι να μην μαζεύουμε τα αγριολούλουδα και να τα απολαμβάνουμε στην φύση όπως τα βλέπουμε. Μπορούμε να τα τραβάμε φωτογραφίες για τον Instagram. Αυτό είναι το σωστό για το οικοσύστημα." εξηγεί ο κ. Φωτιάδης και προσθέτει πως οτι η νομοθεσία τυπικά απαγορεύει τη συλλογή λουλουδιών χωρίς άδεια, αλλά δεν τηρείται. "Αν τελικά μαζέψουμε λουλούδια, είναι πολύ σημαντικό να μην τα ξεριζώνουμε. Πολλά απο αυτά είναι πολυετή που σημαίνει οτι αν το βγάλουμε απο ρίζα το φυτό νεκρώνει, ενώ αν κόψουμε μόνο το υπέργειο τμήμα μπορεί την επόμενη χρονιά να ξαναβγάλει καινούργιο βλαστό και καινούργια άνθη".

Η παγίδα είναι πως κάποιος χωρίς γνώσεις δεν μπορεί να αξιολογήσει την σπανιότητα του λουλουδιού. "Για παράδειγμα, οι μαργαρίτες. Τις θεωρούμε όλες ίδιες αλλά κάποιες είναι τόσο σπάνιες που φυτρώνουν σε μία μόνο περιοχή. Οι καμπανούλες επίσης. Δεν τους δίνουμε σημασία αλλά συνήθως φυτρώνει διαφορετικό είδος ανα περιοχή και πουθενά αλλού σε όλον τον κόσμο! Τουλίπες. Μπορεί να τις βλέπουμε τουλίπες "χαλί", δηλαδή σαν λιβάδι με πυκνή βλάστηση, και να μην γνωρίζουμε οτι υπάρχει μόνο εκεί, σε αυτά τα λίγα τετραγωνικά μέτρα", τονίζει ο επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. 



Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε ενδιαφέρον, παρακαλώ κοινοποιήστε το. Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας! 

ΠΗΓΗ: https://votaniki.gr/fyta-empneysi-politismou/agrioloyloyda-o-xechoristos-ploytos-tis-elladas/

Σε λιγότερο από 50 χρόνια, οι πληθυσμοί άγριας ζωής παγκοσμίως έχουν συρρικνωθεί 2/3 κατά μέσο όρο, φέρνοντας τον πλανήτη και το μέλλον της ανθρωπότητας στο χείλος της καταστροφής. Τώρα είναι η στιγμή της δράσης.

"Πόλεμος πάντων πατήρ" έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας. Ο φυσικός νόμος "τρώγειν και τρώγεσθαι" κυριαρχεί τόσο στο βασίλειο των ζώων, όσο και στο βασίλειο των φυτών.Ότι συμβαίνει στις κοινωνίες των διαφόρων φυλών των ανθρώπων, το ίδιο συμβαίνει και στις κοινωνίες των ζώων, κατά συνέπειαν και στις κοινωνίες των πτερωτών, αλλά σε μικρότερη κλίμακα....

Ο υβριδισμός στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι αποτέλεσμα του ζευγαρώματος αρσενικού λύκου με θηλυκό σκύλο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο βιολόγος Γιώργος Ηλιόπουλος (με ειδίκευση στην οικολογία του λύκου), «συμβαίνει όταν η κοινωνική οργάνωση του λύκου σε μια περιοχή έχει διασπαστεί (διάλυση αγέλης) εξαιτίας λαθροθηρίας ή έντονης...

Το αγριολούλουδο εντελβάις (Leontopodium alpinum) είναι μικρό, άσπρο, χνουδωτό, με άοσμα άνθη, σύμβολο των βουνοκορφών και της προστασίας της φύσης, ονομάζεται και Βασίλισσα των Πάγων ή Αιώνιο Λουλούδι των Άλπεων.

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε