Dendrocnide moroides: Το "αυτοκτονικό φυτό" της Αυστραλίας

2020-03-25

Το Dendrocnide moroides γνωστό και ως το φυτό της αυτοκτονίας, είναι ένα φυτό κοινό στα τροπικά δάση της Β.Α. Αυστραλίας και την Ινδονησία. Έχει δηκτικές τρίχες που καλύπτουν όλο το φυτό και παράγουν μια ισχυρή νευροτοξίνη όταν αγγίζεται, απο το μικρό βολβό που βρίσκεται στην άκρη των τσιμπητών τριχών που σπάει και διεισδύει στο δέρμα για να εγχύσει την τοξίνη. Ο καρπός του φυτού είναι βρώσιμος για τον άνθρωπο εάν αφαιρεθούν οι δηκτικές τρίχες που το καλύπτουν. Τα D. moroides αναπτύσσονται συνήθως ως φυτά ενός μοσχεύματος που φθάνουν σε ύψος 1-3 m (3-10 πόδια). Έχει μεγάλα, σε σχήμα καρδιάς φύλλα, μήκους 12-22 εκατοστών και πλάτους 11-18 εκατοστών (4-7 ίντσες), με οριακά οδοντωτά περιθώρια.

By Cgoodwin - Own work, CC BY 3.0, Link

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Το είδος είναι μοναδικό στο γένος Dendrocnide με μονοεπίπεδες ταξιανθίες στις οποίες τα λίγα αρσενικά λουλούδια περιβάλλουν θηλυκά λουλούδια. Τα λουλούδια είναι μικρά, και μόλις γονιμοποιηθεί, ο μίσχος διογκώνεται για να σχηματίσει το φρούτο. Τα φρούτα είναι ζουμερά, μούρα. Περιέχουν επίσης πυκνή τριχοειδή δομή ικανή να εισφέρει τοξίνη. Κάθε καρπός περιέχει ένα μόνο σπόρο στο εξωτερικό του φρούτου. 

Το είδος είναι ένας πρώιμος αποικιστής στα κενά των τροπικών δασών. οι σπόροι βλασταίνουν σε πλήρη ηλιακή ακτινοβολία μετά από διαταραχές του εδάφους. Παρόλο που είναι σχετικά κοινό στο Κουίνσλαντ , το είδος είναι ασυνήθιστο στη νοτιότερη περιοχή του και αναφέρεται ως απειλούμενο είδος στη Νέα Νότια Ουαλία. 

ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ

Η επαφή με τα φύλλα ή τα κλαδιά προκαλεί τη θραύση των κοίλων τριχών που έχουν υποστεί πυριτία και διεισδύουν στο δέρμα και ενίουν τις τοξίνες. Οι τρίχες προκαλούν μια εξαιρετικά επίπονη αίσθηση τσιμπήματος που μπορεί να διαρκέσει από αρκετές ώρες έως 1-2 ημέρες, επανεμφανιζόμενη σε μικρότερο βαθμό για αρκετούς μήνες ή περισσότερο όποτε αγγίζεται η περιοχή, εκτίθεται σε νερό ή υπόκειται σε αλλαγή θερμοκρασίας. Η τραυματισμένη περιοχή καλύπτεται με μικρές, κόκκινες κηλίδες που ενώνουν μαζί για να σχηματίσουν ένα κόκκινο, πρησμένο χείλος. Οι τρίχες πιστεύεται επίσης ότι απελευθερώνονται στον αέρα όταν το φυτό κόβεται ή εκκαθαρίζεται σε μεγάλες περιοχές. Οι εργαζόμενοι χωρίς αναπνευστική προστασία ανέφεραν φτέρνισμα, ρινική καταρροή, ήπια ρινική αιμορραγία και ερεθισμό του λαιμού κατά το κόψιμο ή την εκκαθάριση. 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η συνιστώμενη θεραπεία για το δέρμα που εκτίθεται στις τρίχες είναι η εφαρμογή αραιωμένου υδροχλωρικού οξέος και η αφαίρεση των τριχών με αποτριχωτική ταινία. Εάν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τσιμπιδάκι. Οι σπασμένες τρίχες, αν παραμείνουν θαμμένες στο δέρμα, θα συνεχίσουν να προκαλούν πόνο.

Λέγεται πως παλαιότερα ο πόνος ήταν τόσο αφόρητος που οι άνθρωποι μετά την επαφή τους με το φυτό αυτοκτονούσαν. Εξού και η ονομασία του φυτού. 

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε ενδιαφέρον κοινοποιήστε το. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας! 


ΠΗΓΗ: https://en.wikipedia.org/wiki/Dendrocnide_moroides

ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ 

Μάθετε πρώτοι τα νέα!

Σε λιγότερο από 50 χρόνια, οι πληθυσμοί άγριας ζωής παγκοσμίως έχουν συρρικνωθεί 2/3 κατά μέσο όρο, φέρνοντας τον πλανήτη και το μέλλον της ανθρωπότητας στο χείλος της καταστροφής. Τώρα είναι η στιγμή της δράσης.

"Πόλεμος πάντων πατήρ" έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας. Ο φυσικός νόμος "τρώγειν και τρώγεσθαι" κυριαρχεί τόσο στο βασίλειο των ζώων, όσο και στο βασίλειο των φυτών.Ότι συμβαίνει στις κοινωνίες των διαφόρων φυλών των ανθρώπων, το ίδιο συμβαίνει και στις κοινωνίες των ζώων, κατά συνέπειαν και στις κοινωνίες των πτερωτών, αλλά σε μικρότερη κλίμακα....

Ο υβριδισμός στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι αποτέλεσμα του ζευγαρώματος αρσενικού λύκου με θηλυκό σκύλο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο βιολόγος Γιώργος Ηλιόπουλος (με ειδίκευση στην οικολογία του λύκου), «συμβαίνει όταν η κοινωνική οργάνωση του λύκου σε μια περιοχή έχει διασπαστεί (διάλυση αγέλης) εξαιτίας λαθροθηρίας ή έντονης...

Το αγριολούλουδο εντελβάις (Leontopodium alpinum) είναι μικρό, άσπρο, χνουδωτό, με άοσμα άνθη, σύμβολο των βουνοκορφών και της προστασίας της φύσης, ονομάζεται και Βασίλισσα των Πάγων ή Αιώνιο Λουλούδι των Άλπεων.

Μία απο τις πλουσιότερες χώρες σε ολόκληρη τη γη ως προς την ποικιλία σε αγριολούλουδα είναι η Ελλάδα, Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Φωτιάδης, "ανήκει στο 2,3% της συνολική επιφάνειας της ξηράς στο οποίο διαβιούν πάνω απο το 50% των φυτικών ειδών του πλανήτη".

Η Ακουστι­κή Oικολογία γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 60 από τον Καναδό μουσικό, συγγραφέα και περιβαλλοντολόγο Raymond Murray Schafer στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser στο Βανκούβερ του Καναδά, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που απεκλήθει Παγκόσμιο Πρόγραμμα Ηχοτοπίων.

Το Dendrocnide moroides γνωστό και ως το φυτό της αυτοκτονίας, είναι ένα φυτό κοινό στα τροπικά δάση της Β.Α. Αυστραλίας και την Ινδονησία. Έχει δηκτικές τρίχες που καλύπτουν όλο το φυτό και παράγουν μια ισχυρή νευροτοξίνη όταν αγγίζεται, απο το μικρό βολβό που βρίσκεται στην άκρη των τσιμπητών τριχών που σπάει και διεισδύει στο δέρμα για να...

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε