Το φυσικό καουτσούκ και ο Charles Goodyear

2020-01-05

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Το φυσικό καουτσούκ προέρχεται απο το latex, ένας γαλακτώδης χυμός που υπάρχει σε πολλά είδη δέντρων αλλα και φυτών όπως η Συκιά και κυρίως στην οικογένεια Euphrobiaceae. Η σπουδαιότερη πηγή του latex είναι το δέντρο που ανακαλύφθηκε στην βραζιλία το Hevea Braziliensis το Καουτσόδεντρο. Η λέξη καουτσούκ σημαίνει ξύλο που ρέει, σε μια διάλεκτο των ιθαγενών του Ισημερινού. 

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Για τις ιδιότητες και τις χρήσεις του καουτσούκ γνώριζαν οι λαοί τις Αρχαίας Αιγύπτου και της Αιθιοπίας. Τα ιερογλυφικά τους δείχνουν ανθρώπους να χρησιμοποιούν μπάλες παιχνιδιού απο καουτσούκ. Λέγεται πως ο πρώτος Ευρωπαίος που γνώρισε το καουτσούκ ήταν ο Κολόμβος τον 15ο αιώνα, όπου σε ένα ταξίδι του στην Αμερική είδε τους ιθαγενείς της Αϊτής να χρησιμοποιούν μπάλες ελαστικές. Επιπροσθέτως τον 16ο αιώνα, οι Ινδιάνοι της Νοτίου Κεντρικής Αμερικής είχαν συνειδητοποιήσει πως μπορούν φτιάξουν μπάλες με το να ζεσταίνουν καουτσούκ πάνω σε φωτιά. Επίσης ανακάλυψαν τις πρώτες γαλότσες με το να γεμίζουν πήλινα καλούπια με το γαλακτώδη χυμό latex, τα οποία μετά τα έψηναν. Στην πραγματικότητα το καουτσούκ είναι το πρώτο "πλαστικό" που χρησιμοποιήθηκε απο τον μοντέρνο άνθρωπο. Ωστόσο η υψηλή ελαστικότητα του, η εύκολη επεξεργασία του και το πόσο εύκολα μπορεί να μεταβληθεί σαν υλικό, έκαναν το καουτσούκ πλατιά διαδεδομένο σε όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα στην εφαρμογή ως λάστιχα αυτοκινήτων. 

Φωτογραφία από τον χρήστη Scott Webb στο Pexels 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Ενώ το καουτσουκόδεντρο ανακαλύφθηκε στην Βραζιλία, οι μεγαλύτερες παραγωγές βρίσκονται στην Μαλαισία, την Ινδονησία και την Ταϊβάν στην Ασία. Η εξαγωγή του γαλακτώδους χυμού έχει γίνει τέχνη που περνάει απο γενιά σε γενιά στις χώρες αυτές. Τον χυμό τον συγκεντρώνουν σε δοχεία όπως το ρετσίνι, χαράζοντας το δέντρο με ιδιαίτερο τρόπο. Συγκεκριμένα την κάθε εγκοπή την ξεκινούν απο αριστερά προς τα δεξιά, με γωνία 30 μοίρες και πάντα αμέσως απο κάτω απο την προηγούμενη εγκοπή. Η διαδικασία αυτή γίνετε κάθε 2 μέρες σε δέντρα ηλικία 5-6 χρονών. Μετέπειτα εφόσον έχουν χαράξει πολλές φορές τα δέντρα τα αφήνουν να ξεκουραστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα  ώστε να αναπληρώσει του χυμούς του. Το κάθε δέντρο μπορεί να παράγει latex μέχρι την ηλικία των 20. 

CHARLES GOODYEAR 

O Charles Goodyear ήταν ένας απο του υποστηρικτές του καουτσούκ, καθώς ενώ οι περισσότεροι επιστήμονες, εφευρέτες και επιχειρηματίες προς το τέλος του 18ου και αρχές του 19ου αιώνα σταμάτησαν να προσπαθούν να δουλέψουν με το καουτσούκ εξαιτίας των παράξενων ιδιοτήτων του αυτός ο άνδρας επέμενε να βρεί ένα τρόπο ώστε να καταφέρει να βάλει υπο έλεγχο το καουτσούκ. Θυσίασε την υγεία του, την οικονομική του κατάσταση ακόμη και την οικογενειακή του ζωή προκειμένου να υποτάξει αυτό το δύσκολο υλικό το οποίο αποκαλούσε "ελαστική γόμα". Χρησιμοποίησε πολλές προσμίξεις απο διάφορα υλικά σε διάφορες αναλογίες μέχρι να βρει τη σύνθεση που θα του εξασφάλιζε διάρκεια στις ελαστικές ιδιότητες του καουτσούκ. Τελικώς μια μέρα εντελώς τυχαία ανακάλυψε οτι προσθέτοντας θείο και θερμαίνοντας το, το καουτσούκ διατηρούσε τις ελαστικές ιδιότητές του. Δυστυχώς όμως για τον Charles Goodyear, δεν μπόρεσε να ζήσει τόσο ώστε να δει την επίδραση που είχε η ανακάλυψη του αυτή στον κόσμο.  


Φωτογραφία από τον χρήστη Gerd Altmann στο Pexels 

Διαβάστε επίσης

Μάθετε πρώτοι τα νέα!

Σε λιγότερο από 50 χρόνια, οι πληθυσμοί άγριας ζωής παγκοσμίως έχουν συρρικνωθεί 2/3 κατά μέσο όρο, φέρνοντας τον πλανήτη και το μέλλον της ανθρωπότητας στο χείλος της καταστροφής. Τώρα είναι η στιγμή της δράσης.

"Πόλεμος πάντων πατήρ" έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας. Ο φυσικός νόμος "τρώγειν και τρώγεσθαι" κυριαρχεί τόσο στο βασίλειο των ζώων, όσο και στο βασίλειο των φυτών.Ότι συμβαίνει στις κοινωνίες των διαφόρων φυλών των ανθρώπων, το ίδιο συμβαίνει και στις κοινωνίες των ζώων, κατά συνέπειαν και στις κοινωνίες των πτερωτών, αλλά σε μικρότερη κλίμακα....

Ο υβριδισμός στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι αποτέλεσμα του ζευγαρώματος αρσενικού λύκου με θηλυκό σκύλο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο βιολόγος Γιώργος Ηλιόπουλος (με ειδίκευση στην οικολογία του λύκου), «συμβαίνει όταν η κοινωνική οργάνωση του λύκου σε μια περιοχή έχει διασπαστεί (διάλυση αγέλης) εξαιτίας λαθροθηρίας ή έντονης...

Το αγριολούλουδο εντελβάις (Leontopodium alpinum) είναι μικρό, άσπρο, χνουδωτό, με άοσμα άνθη, σύμβολο των βουνοκορφών και της προστασίας της φύσης, ονομάζεται και Βασίλισσα των Πάγων ή Αιώνιο Λουλούδι των Άλπεων.

Μία απο τις πλουσιότερες χώρες σε ολόκληρη τη γη ως προς την ποικιλία σε αγριολούλουδα είναι η Ελλάδα, Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Φωτιάδης, "ανήκει στο 2,3% της συνολική επιφάνειας της ξηράς στο οποίο διαβιούν πάνω απο το 50% των φυτικών ειδών του πλανήτη".

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε