Το φαρμακευτικό μάραθο 

2019-10-10

ΤΟ ΦΥΤΟ

Μάραθο ή διαφορετικά φοινόκιο-μάλαθρο,η επιστημονική του ονομασία είναι Μάραθον το κοινόν(Foeniculum vulgare) υπάγεται στην οικογένεια Απιίδες ή Σκιαδοφόρα. Ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές και ιδιαίτερα σε παράκτιες.Το μάραθο είναι ένα πολυετές φυτό που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 180 εκατοστά.Το συναντάμε συνήθως σε ακαλλιέργητους κήπους,αναπτύσσεται εύκολα σε πλούσια, υγρά εδάφη κατά το φθινόπωρο ή έπειτα από τις τελευταίες παγωνιές.Όλα τα μέρη του φυτού έχουν ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό άρωμα που μοιάζει εξαιρετικά με αυτό του γλυκάνισου.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Περιέχει βιταμίνες Α, Β και C, μέταλλα και ένα αιθέριο έλαιο. Περιέχει επίσης, φυτικές ίνες, μαγγάνιο, potasium, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Β3,Β6, ψευδάργυρο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο και νιασίνη. Διαθέτει ένα συνδυασμό φυτοθρεπτικών συστατικών, όπως το φλαβονοειδές ρουτίνη, κερσετίνη, γλυκοζίτες και ένα ιδιαίτερο συστατικό, την ανηθόλη. 

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το μάραθο ήταν διαδεδομένο στην Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο και την Ινδία.Κατά την ελληνική μυθολογία, η γνώση που προερχόταν από τους θεούς του Ολύμπου, έφτανε στους ανθρώπους μέσα σε ένα βολβό μάραθου που περιείχε ένα πυρωμένο κάρβουνο.Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ευρέως για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Κατά τον 3ο αιώνα π.Χ, ο Ιπποκράτης πρότεινε το βότανο αυτό ως καταπραϋντικό των πόνων του στομάχου αλλά και των βρεφικών κολικών.Τετρακόσια χρόνια αργότερα, ο Διοσκουρίδης υποστήριζε ότι μείωνε την όρεξη και αύξανε την παραγωγή γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες. Οι Έλληνες πίστευαν ακόμη ότι το μάραθο συνέβαλλε στην απώλεια βάρους.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

  1. Είναι ένα θεραπευτικό μέσο για το στομάχι και το έντερο Ανακουφίζει τον τυμπανισμό και τον κολικό, ενώ ταυτόχρονα διεγείρει την πέψη και ανοίγει την όρεξη.
  2. Έχει ηρεμιστική επίδραση στη βρογχίτιδα και το βήχα. Για το άσθμα και τη γρίπη.Διουρητικό, για τις πέτρες στα νεφρά, την ολιγουρία, την κυστίτιδα και τα αρθριτικά.
  3. Χάρη στη βιταμίνη C που περιέχει, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και δρα κατά των ελεύθερων ριζών.Αυξάνει τη ροή του γάλακτος σε θηλάζουσες μητέρες.
  4. Εξωτερικά, το αιθέριο έλαιό του, ανακουφίζει τους μυϊκούς και ρευματικούς πόνους.
  5. Το έγχυμά του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της επιπεφυκίτιδας και της φλεγμονής των βλεφάρων (με κομπρέσες).
  6. Βοηθά στην αποβολή των αερίων και προωθεί την έκκριση της χολής.Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ανηθόλη που περιέχει, μειώνει τη φλεγμονή και βοηθά στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου.Σκοτώνει ορισμένα βακτήρια,βοηθώντας στην αντιμετώπιση της διάρροιας.
  7. Ρίχνει την πίεση.
  8. Το τσάι από φύλλα και σπόρους μάραθου είναι ευεργετικό για την αφαίρεση από τα εντερικά σκουλήκια και τα βακτήρια.
  9. Ως αντισπασμωδικό, ανακουφίζει και από τους προεμμηνορροϊκούς πόνους. Οι υψηλές δόσεις μπορεί να διευκολύνουν την έμμηνο ρύση ή να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
  10. Το μαραθέλαιο σε σταγόνες, βοηθάει στη χώνεψη και είναι αντιφυσικό (1-5 σταγόνες σε μια κουταλιά μέλι, 2-3 φορές την ημέρα).
  11. Σύμφωνα με έρευνες, έχει και διουρητικές ιδιότητες, γεγονός που δικαιολογεί τη φήμη του ως βοηθητικό για την απώλεια βάρους.
  12. Αυξάνει τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Επίσης το μάραθο λόγω της μυρωδιάς του μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην μαγειρική,ωμό σε σαλάτες,σε εσπεριδοειδή καθώς και σε θαλασσινά,στη ζαχαροπλαστική, στην αρωματοποιία και στην οινοπνευματοποιία.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Το μάραθο είναι διεγερτικό της μήτρας,για αυτό συνιστάται να αποφεύγεται η υπερδοσολογία κατα την εγκυμοσύνη.Η άμεση επαφή του πτητικού ελαίου με το δέρμα, μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα στα ευαίσθητα δέρματα. 

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε ενδιαφέρον κοινοποιήστε το.Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!


ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: https://enallaktikidrasi.com/2016/06/marathos-idiotites-xrisi/

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε