Καλλιέργεια Παουλώνιας (Παυλώνιας) στην Ελλάδα και μερικές αλήθειες που πρέπει να γνωρίζουμε

2019-11-29

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ

Η Παουλώνια είναι ένα γένος από έξι έως 17 είδη (ανάλογα με ταξινομική αρχή) των ανθοφόρων φυτών της οικογένειας Paulowniaceae , που σχετίζονται με και μερικές φορές περιλαμβάνονται στο Scrophulariaceae.Εμφανίζονται σε ένα μεγάλο μέρος της Κίνας  νότια μέχρι το βόρειο Λάος και το Βιετνάμ και καλλιεργούνται μακράν αλλού στην ανατολική Ασία , κυρίως στην Ιαπωνία και την Κορέα.Είναι φυλλοβόλα δέντρα 12-15 m (39-49 ft) ψηλά, με μεγάλα, σε σχήμα καρδιάς φύλλα 15-40 cm απέναντι, διατεταγμένα σε αντίθετα ζεύγη στο στέλεχος. Τα λουλούδια παράγονται νωρίς την άνοιξη με μήκος 10-30 cm.Ο καρπός είναι μια ξηρή κάψουλα , που περιέχει χιλιάδες λεπτούς σπόρους.Το γένος, αρχικά το Pavlovnia, αλλά τώρα συνηθίζεται να λέγεται Paulownia , ονομάστηκε προς τιμήν της Άννας Παουλόβνα, βασίλισσας συμμαχίας της Ολλανδίας (1795-1865), κόρης του Τσάρου Παύλου Α της Ρωσίας . Ονομάζεται επίσης "δέντρο πριγκίπισσα" για τον ίδιο λόγο.

By Taken by Fanghong - Own work, CC BY 2.5, Link

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΑΟΥΛΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τα τελευταία χρόνια το δέντρο Παουλώνια έχει απασχολήσει την Ελληνική αγορά και έχει διαφημιστεί για την γρήγορη ανάπτυξη των δένδρων με σκοπό την οικονομική εκμετάλλευση και για τις εξαιρετικές ιδιότητές του.Η αλήθεια είναι πως το πρώτο ισχύει το δεύτερο όμως κρύβει αναλήθειες.Συγκεκριμένα: 

  • Η ξυλεία της Παουλώνιας είναι ακατάλληλη για οποιαδήποτε εξωτερική ή ημι-εξωτερική εφαρμογή λόγω της ανεπαρκούς βιολογικής ανθεκτικότητα της. 
  •  Δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για έπιπλα καθώς είναι χαμηλής αντοχής σε αξονική θλίψη και κυρίως σε μέτρο θραύσης.
  • Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε να γίνει καπλαμάς αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν Ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις ώστε να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο.
  • Δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ξύλινα μουσικά όργανα διότι τα ελληνικά μουσικά όργανα κατασκευάζονται παραδοσιακά απο τα υψηλής ακουστικής είδη Ερυθρελάτης,Ελάτης,Καρυδιάς,Κέδρου και Σφενδαμιού. 
  • Η Παουλώνια δεν έχει τις μηχανικές αντοχές,ούτε για παλέτες ούτε για κιβώτια.
  • Είναι αδύνατη η χρήση του είδους στην ξυλογλυπτική καθώς είναι ελαφρόξυλο και θραύεται πάρα πολύ εύκολα.
  •  Εξαιτίας της χαμηλής σκληρότητάς του, δεν προτείνεται και δεν είναι ρεαλιστική η χρήση του σε δάπεδα, κουφώματα, παρκέτα, για προφανείς τεχνικούς λόγους. 

Πολύ πιθανή θα μπορούσε να είναι η χρήση της Παουλώνιας ως πρώτη ύλη για Pellets αν και το ειδικό βάρος τους είναι χαμηλό.Μία άριστη χρήση  θα ήταν για μακετόξυλα αλλά η αγορά αυτή είναι μικρή στην Ελλάδα,τα χαρακτηριστικά του το καθιστούν εξαιρετικά κατάλληλο για μια τέτοια χρήση αρκεί βέβαια το ξύλο να έχει τύχει της πρότερης ορθής ξήρανσης.Τέλος μια εναλλακτική χρήση του είδους θα ήταν τροποποιημένη,πεπιεσμένη ξυλεία μετά απο συμπίεση ή και προσθήκη χημικών πρόσθετων.

Συνοψίζοντας το ξύλο Παουλώνια δεν έχει πολύτιμες φυσικές και μηχανικές ιδιότητες με ευρεία χρήση εφαρμογής.Πιθανώς οι μελλοντικές πιθανές αποδόσεις του είδους θα αξιοποιηθούν μόνο για ενεργειακές χρήσεις όπως καυσόξυλα και pellets.

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε ενδιαφέρον παρακαλώ κοινοποιήστε το.Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

ΠΗΓΕΣ: https://en.wikipedia.org/wiki/Paulownia

https://ewood.gr/%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b1%ce%bb%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%bf%cf%85%ce%bb%cf%8e%ce%bd%ce%b9%ce%b1/


Διαβάστε επίσης:

Μάθετε πρώτοι τα νέα!

Όταν βγήκαμε από αυτόν τον μαραθώνιο των δύο εβδομάδων -ή μάλλον του πολυετούς μαραθωνίου- που τερματίστηκε με τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015, νιώσαμε ανακούφιση, ήμασταν χαρούμενοι και εξαντλημένοι.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν οτι βρισκόμαστε σε μια "εποχή πανδημιών", και προβλέπουν ότι οι πανδημικές κρίσεις θα γίνουν πιο συχνές και θα ενταθούν, με τεράστιες συνέπειες για τις ζωές μας και την οικονομία μας. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί αν ακολουθήσουμε μια πολιτική πρόληψης η οποία θα περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία της φύσης και την...

Μία δραματική εικόνα για την κατάσταση του φυσικού μας κόσμου παρουσιάζει ο «Ζωντανός Πλανήτης 2020», η 13η έκδοση της έκθεσης-ορόσημο του WWF που δημοσιεύθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου. Τα νούμερα σοκάρουν, καθώς παγκοσμίως καταγράφεται μείωση 68% κατά μέσο όρο στο μέγεθος πληθυσμών άγριας ζωής από το 1970.

Είναι γνωστό πως η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας και η καταστροφή φυσικών οικοτόπων όπως τα δάση, ευνοούν την εμφάνιση και εξάπλωση ζωονόσων, παρόλο που τα αίτια πρόκλησης του Covid-19 αποτελούν ακόμη αντικείμενο μελέτης. Γνωρίζουμε επίσης ότι η αποδάσωση συμβάλει στην ανάπτυξη ασθενειών όπως η ελονοσία και ο Έμπολα. Η κύρια αιτία αποδάσωσης είναι...

Τα γεγονότα τα οποία διαδραματίζονται τις τελευταίες εβδομάδες απέδειξαν πως πιαστήκαμε απροετοίμαστοι σε μια μεγάλη πανδημία. Εάν αυτό που ζούμε σήμερα μπορούμε να το εκλάβουμε ως ένα χρήσιμο "καμπανάκι" ενόψει της συνέχειας, θα εξαρτηθεί καταρχήν απο την αναγνώριση δυο βασικών δεδομένων.

Τις τελευταίες εβδομάδες όλος ο πλανήτης βιώνει, πρωτόγνωρες για την εποχή καταστάσεις εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού μία χωρίς προηγούμενο κρίση σε πολλαπλά επίπεδα, με εξαιρετικά σημαντικές άμεσες και παράπλευρες απώλειες. Με αφορμή τις σοβαρότατες επιπτώσεις αυτής της πανδημίας στις ζωές των ανθρώπων παγκοσμίως και με δεδομένο ότι πολλοί...

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε