"Έφαγε τον αγλέορα" : Ποιός είναι αυτός ο "αγλέορας"-Από πού προήλθε η φράση;

2019-10-09

Μετά την περίοδο της νηστείας και πιο συγκεκριμένα το βράδυ της Ανάστασης αλλά και την Κυριακή του Πάσχα,σχεδόν όλοι μας τρώμε και μάλιστα αρκετά.Εκτός των άλλων δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε παραπονεθεί για πόνους στο στομάχι εξαιτίας των  βαριών φαγητών αλλά και την απότομη κατανάλωση τους.Μία έκφραση λοιπόν που θα μπορούσαμε να ακούσουμε εκείνες τις μέρες είναι "έφαγε τον αγλέορα".Τι είναι όμως τέλος πάντων αυτός ο αγλέορας που τον τρώμε;

Ο αγλέουρας ή αγλέορας είναι ένα δηλητηριώδες φυτό και ετυμολογικά αποτελεί παραποίηση της αρχαιοελληνικής λέξης «ελλέβορος» (ελλέβορος => ελλέβορας => αλλέβουρας => αλλέουρας => αγλέουρας) όπου είναι και η επιστημονική του ονομασία.

ΤΟ ΦΥΤΟ

Υπάρχουν 11 είδη ελλέβορου σε όλη την Ευρώπη ενώ στην Ελλάδα φυτρώνει το είδος   Ελλέβορος ο κυκλόφυλλος (Helleborus cyclophyllus).Είναι πολυετές με δυνατό κάθετο ρίζωμα.Έχει φύλλα χοντρά, πλατιά, προμήκη, ωοειδή ή λογχοειδή, με ισχυρές παράλληλες νευρώσεις, πτυχωτά και χνοώδη στο κάτω μέρος.Τα άνθη έχουν χρώμα λευκό, πρασινωπό ή κιτρινωπό. Η περίοδος ανθοφορίας είναι από Ιούνιο μέχρι Αύγουστο. Τα άνθη μυρίζουν πολύ έντονα ιδίως αν είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.

By Alpsdake - Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 3.0, Link



ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Η ρίζα του είναι πολύ δηλητηριώδης με ένα είδους παραλυτικής επίδρασης στο νευρικό σύστημα.Σε δύο περιπτώσεις θανατηφόρας δηλητηρίασης από την κατανάλωση των σπόρων, οι τοξίνες βερατριδίνης (veratridine) και cevadine ήταν παρούσες στο αίμα.Όπως σχεδόν όλα τα δηλητήρια χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς το συγκεκριμένο το έδιναν οι πρακτικοί γιατροί για δερματικές παθήσεις, επιληψία, μελαγχολία και για... μανιακές καταστάσεις. Τη χρήση του για τις τελευταίες αυτές περιπτώσεις, την είχαν επινοήσει και οι αρχαίοι Έλληνες.Ο ελλέβορος έχει πικρή και στυφή γεύση, καθώς η οσμή του και μόνο  μπορεί να προκαλέσει ναυτία και δυσφορία. Σε μεγάλη δόση προκαλεί εμετό, διάρροια, πόνους στα πεπτικά όργανα, παράλυση και τελικά τον θάνατο.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Την χρονική περίοδο 2014 υπήρχαν ισχυρισμοί ότι ο Μέγας Αλέξανδρος θα μπορούσε να έχει δηλητηριαστεί με κρασί φτιαγμένο απο το φυτό.Άλλα σενάρια λένε πως η δηλητηρίαση οφειλόταν σε δηλητηρίαση απο αρσενικό ή απο κάποια μυθική πίστη οτι τα νερά του Στύγιου ποταμού  οδήγησαν σε θάνατο τον Βασιλιά της Μακεδονίας.

By Daniel78 - self-made (Nikon D40), CC BY-SA 2.5, Link



Τελικώς η φράση "έφαγε τον αγλέορα",πιστεύεται οτι προέκυψε απο την ανάλογη δυσφορία που νιώθουμε μετά απο υπερβολική και απότομη κατανάλωση φαγητού αντίστοιχη με τη δυσφορία που προκαλείται απο την χρήση του φυτού.Μία διαφορετική εκδοχή είναι πως η φράση προήλθε από την συνήθεια των Βυζαντινών να κάνουν χρήση του αγλέουρα για να προκαλέσουν εμετό και να ξαλαφρώσουν το στομάχι από το πολύ φαγητό.

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε ενδιαφέρον κοινοποιήστε το.Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!


ΠΗΓΕΣ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD_%CF%84%CE%BF_%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CF%8C%CE%BD

https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/4814331/apo-ekei-proerchetai-i-frasi-efage-ton-agleora


Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε