Δέκα ζώα που δεν κοιμούνται σχεδόν ποτέ

2020-01-20

ΤΑ ΖΩΑ

Όλοι μας γνωρίζουμε το τι ακριβώς είναι τα ζώα, τι είναι πραγματικά όμως τα ζώα, πώς προσδιορίζονται επιστημονικά; Τα ζώα είναι πολυκύτταροι ευκαρυωτικοί οργανισμοί οι οποίοι σχηματίζουν ιδιαίτερο βασίλειο με την επιστημονική ονομασία Animalia. Κατά κανόνα τα περισσότερα ζώα είναι ετερότροφα, αναπνέουν οξυγόνο, κινούνται, αναπαράγονται εγγενώς και κατά την πρώιμη εμβρυϊκή ανάπτυξή τους σχηματίζουν μία κοίλη σφαίρα κυττάρων, το βλαστίδιο. Έχουν περιγραφεί περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια αρτίγονα είδη ζώων-εκ των οποίων περίπου το 1 εκατομμύριο είναι έντομα-αλλά υπολογίζεται ότι συνολικά ξεπερνούν τα 7 εκατομμύρια. 

Η λέξη "ζώο" προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη ζῷον που με τη σειρά της παράγεται από το ρήμα ζῶ. Στην καθημερινή χρήση της καθομιλουμένης, ο όρος «ζώο» χρησιμοποιείται συνήθως -λανθασμένα-για αναφορές μόνο στα μέλη του βασιλείου Ζώα πλην του ανθρώπου. Μερικές φορές, στην καθομιλουμένη εννοούνται μόνο οι πλησιέστεροι συγγενείς των ανθρώπων όπως τα θηλαστικά και άλλα σπονδυλωτά. Στην βιολογία, η λέξη χρησιμοποιείται ως αναφορά σε όλα τα μέλη του βασιλείου Ζώα, και περιλαμβάνει ποικίλους οργανισμούς πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους όπως οι σπόγγοι, οι μέδουσες, τα έντομα και οι άνθρωποι.

Ο ΥΠΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ

Ο ύπνος είναι μια σημαντική διαδικασία για τα περισσότερα ζώα όπως και για τον άνθρωπο που εξυπηρετεί πολλές λειτουργίες. Ο ύπνος έχει παρατηρηθεί σε διάφορους οργανισμούς. Τα ζώα έχουν μια οποιαδήποτε βιολογική διαδικασία που παρουσιάζει ενδογενή περιοδική μεταβολή στη διάρκεια ενός 24ώρου, έχουν αυτό που αποκαλούμε "κιρκάδιο ρυθμό". Αυτός ο ρυθμός ορίζεται από ένα κιρκάδιο ρολόι κι έχει παρατηρηθεί σε πολλούς ζωντανούς οργανισμούς, όπως σε φυτά, ζώα, μύκητες και κυανοβακτήρια. Παρόλο που οι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι ενδογενείς, προσαρμόζονται στο τοπικό περιβάλλον από εξωγενείς παράγοντες, πιο σημαντικός από τους οποίους είναι το φως της ημέρας.

Παρόλα αυτά υπάρχουν μερικά ζώα που κοιμούνται ελάχιστα εως καθόλου. 

1. Φάλαινα

Η φάλαινα λόγω του τεράστιου μεγέθους της δεν μπορεί να αντέχει για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο νερό καθώς υπάρχει κίνδυνος να πνιγούν. Οι φάλαινες φυσητήρες κοιμούνται στην επιφάνεια του νερού σε όρθια στάση για 5-10 λεπτά. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες θεωρούν πως χρειάζονται το λιγότερο ύπνου απ΄όλα τα θηλαστικά.

2. Φώκια

Φωτογραφία από τον χρήστη Daniel Lee στο Pexels.

Υπάρχουν φώκιες που κοιμούνται με το μισό τμήμα του εγκεφάλου τους και άλλες που κοιμούνται κανονικά, άλλες πάλι κοιμούνται ενώ βρίσκονται βυθισμένες στο νερό και βγαίνουν στην επιφάνεια χωρίς του νερού για να αναπνέυσουν. Αντιθέτως όταν βρίσκονται στη ξηρά, υπάρχει περίπτωση και να μην κοιμηθούν καθόλου. 

3. Άλογο

Φωτογραφία από τον χρήστη Daniel Lee στο Pexels

Το άλογο κοιμάται για 2 ώρες το πολύ μέσα στην ημέρα, καθισμένο ή ακόμα και όρθιο. Τα μικρά συνήθως κοιμούνται παραπάνω από τα ενήλικα ζώα. 

4. Στρουθοκάμηλος 

Φωτογραφία από τον χρήστη Jean van der Meulen στο Pexels

Κοιμάται όρθια με τα μάτια ανοιχτά. Αυτή η κατάσταση του επιτρέπει να ξεκουράσει τον εγκέφαλό του και το σώμα του ενώ ταυτόχρονα μένει σε εγρήγορση για πιθανά αρπακτικά. Καμιά, φορά μπαίνει σε μια κατάσταση που θυμίζει ύπνο, κατεβάζοντας το κεφάλι του κάτω για 15 λεπτά. 

5. Ελάφι

Φωτογραφία από τον χρήστη Martin Alargent στο Pexels

Το ελάφι κοιμάται ελάχιστα έως και καθόλου την νύχτα, καθώς είναι πολύ επικίνδυνο λόγω αρκετών αρπακτικών που κυνηγούν την νύχτα. Συνήθως, τα ελάφια κοιμούνται 3-4 ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας.

6. Πετροχελίδονο

Αυτό το πουλί ξοδεύει σχεδόν όλο το χρόνο του ταξιδεύοντας. Όπως, και τα δελφίνια, έχουν την ικανότητα να κοιμούνται με το μισό τμήμα του εγκεφάλου τους.

7. Ελέφαντας 

Κοιμάται, αλλά για ελάχιστες ώρες την ημέρα και όρθιος. Ο λόγος που ξοδεύει τόσο λίγο χρόνο στον ύπνο οφείλεται στο γεγονός πως είναι χορτοφάγο ζώο, με αποτέλεσμα να μην παίρνει όση ενέργεια χρειάζεται για να συντηρηθεί. Έτσι, ξοδεύει 18 ώρες την ημέρα τρώγοντας! 

8. Βάτραχος

Υπάρχει ένα είδος βατράχου που είναι επιστημονικά γνωστά ως Lithobates catesbeianus που δεν μπαίνει ποτέ σε κατάσταση ύπνου. Αντιθέτως, απλά ξεκουράζονται κατά την διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας. 

9. Δελφίνι

Τα δελφίνι, όσο παράξενο και αν ακούγεται, κοιμάται με το μισό τμήμα του εγκεφάλου του. Το άλλο μισό το χρειάζονται για να κολυμπά και να προσέχει για πιθανούς θηρευτές. Μερικά, όμως, δελφίνια δεν κοιμούνται καθόλου τον πρώτο μήνα της ζωής τους. 

10. Καμηλοπάρδαλη 

Η καμηλοπάρδαλη κοιμάται αλλά όχι για πολλές ώρες. Όταν είναι αιχμάλωτα κοιμούνται από 4-5 ώρες, κυρίως κατά την διάρκεια της νύχτας. Μπορεί να κοιμηθεί ακόμα και όρθιο!

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε ενδιαφέρον κοινοποιήστε το. Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας! 

ΠΗΓΕΣ: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%96%CF%8E%CE%BF 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ta-10-zoa-poe-den-koimoentai-pote_gr_5d77779ee4b0645135746a48

Διαβάστε επίσης

Μάθετε πρώτοι τα νέα!

Σε λιγότερο από 50 χρόνια, οι πληθυσμοί άγριας ζωής παγκοσμίως έχουν συρρικνωθεί 2/3 κατά μέσο όρο, φέρνοντας τον πλανήτη και το μέλλον της ανθρωπότητας στο χείλος της καταστροφής. Τώρα είναι η στιγμή της δράσης.

"Πόλεμος πάντων πατήρ" έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας. Ο φυσικός νόμος "τρώγειν και τρώγεσθαι" κυριαρχεί τόσο στο βασίλειο των ζώων, όσο και στο βασίλειο των φυτών.Ότι συμβαίνει στις κοινωνίες των διαφόρων φυλών των ανθρώπων, το ίδιο συμβαίνει και στις κοινωνίες των ζώων, κατά συνέπειαν και στις κοινωνίες των πτερωτών, αλλά σε μικρότερη κλίμακα....

Ο υβριδισμός στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι αποτέλεσμα του ζευγαρώματος αρσενικού λύκου με θηλυκό σκύλο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο βιολόγος Γιώργος Ηλιόπουλος (με ειδίκευση στην οικολογία του λύκου), «συμβαίνει όταν η κοινωνική οργάνωση του λύκου σε μια περιοχή έχει διασπαστεί (διάλυση αγέλης) εξαιτίας λαθροθηρίας ή έντονης...

Το αγριολούλουδο εντελβάις (Leontopodium alpinum) είναι μικρό, άσπρο, χνουδωτό, με άοσμα άνθη, σύμβολο των βουνοκορφών και της προστασίας της φύσης, ονομάζεται και Βασίλισσα των Πάγων ή Αιώνιο Λουλούδι των Άλπεων.

Μία απο τις πλουσιότερες χώρες σε ολόκληρη τη γη ως προς την ποικιλία σε αγριολούλουδα είναι η Ελλάδα, Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Φωτιάδης, "ανήκει στο 2,3% της συνολική επιφάνειας της ξηράς στο οποίο διαβιούν πάνω απο το 50% των φυτικών ειδών του πλανήτη".

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε