Άνεμος: ενέργεια που φυσάει αέρα αλλαγής

2019-10-07

Η Γη περιβάλλεται από ένα στρώμα μορίων αέρα, την ατμόσφαιρα. Η ατμόσφαιρα αποτελείται κυρίως από άζωτο και οξυγόνο. Ο άνεμος είναι οι κινήσεις πολλών από αυτά τα μόρια. Συχνά αναφερόμαστε στα μόρια της ατμόσφαιρας, ως αέρας. Αν και φαινομενικά ο αέρας είναι χωρίς βάρος, στην πραγματικότητα συνεχώς ασκεί μια πίεση επάνω μας, λίγο μεγαλύτερη από ~2,5 κιλά ανά τετραγωνικό εκατοστό. Οι άνεμοι προκαλούνται από τις διαφορές στην πίεση του αέρα μεταξύ διαφόρων περιοχών. Η πίεση του αέρα ποικίλλει, λόγω των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας.

Πώς αξιοποιείται η ενέργεια του ανέμου στις μέρες μας

Η σημερινή τεχνολογία βασίζεται σε ανεμογεννήτριες οριζοντίου άξονα 2 ή 3 πτερυγίων, με αποδιδόμενη ηλεκτρική ισχύ 200 - 400kW. Όταν εντοπιστεί μια ανεμώδης περιοχή - και εφόσον βέβαια έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες μετρήσεις και μελέτες - για την αξιοποίηση του αιολικού της δυναμικού τοποθετούνται μερικές δεκάδες ανεμογεννήτριες, οι οποίες απαρτίζουν ένα «αιολικό πάρκο».

Η εγκατάσταση κάθε ανεμογεννήτριας διαρκεί 1-3 μέρες. Αρχικά ανυψώνεται ο πύργος και τοποθετείται τμηματικά πάνω στα θεμέλια. Μετά ανυψώνεται η άτρακτος στην κορυφή του πύργου. Στη βάση του πύργου συναρμολογείται ο ρότορας ή δρομέας (οριζοντίου άξονα, πάνω στον οποίο είναι προσαρτημένα τα πτερύγια), ο οποίος αποτελεί το κινητό μέρος της ανεμογεννήτριας. Η άτρακτος περιλαμβάνει το σύστημα μετατροπής της μηχανικής ενέργειας σε ηλεκτρική. Στη συνέχεια ο ρότορας ανυψώνεται και συνδέεται στην άτρακτο. Τέλος, γίνονται οι απαραίτητες ηλεκτρικές συνδέσεις.

By Dirk Ingo Franke - Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 2.0, Link


Αρνητική επίδραση ανεμογεννητριών

Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό ή θανατώσεις πουλιών. Είναι ένας από τους λόγους όπου για να επιλεχθεί η τοποθεσία τους γίνονται μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οπτικοαισθητική επίδραση. Ανάλογα την τοποθεσία μπορεί να θεωρηθεί οπτικά δυσάρεστη από τον παρατηρητή.

Ηλεκτρομαγνητική επίδραση στις ραδιοσυχνότητες. Απαιτούν πολύ χρόνο και υψηλό κόστος για τη μελέτη και την εγκατάστασή τους. Η ενεργεία τους είναι μεταβαλλόμενη όπως και ο αέρας που τις τροφοδοτεί χωρίς την δυνατότητα αποθήκευσης της ενέργειας αυτής (μπορεί να αποθηκευτεί σε μπαταρίες οι οποίες έχουν πολύ υψηλό κόστος). Έχει μικρό συντελεστή απόδοσης γι'αυτό χρησιμοποιείται μέχρι στιγμής ως συμπληρωματική μορφή ενέργειας. Χρειάζονται πολλές ανεμογεννήτριες για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Θετική επίδραση ανεμογεννητριών

Ο άνεμος, το καύσιμο των ανεμογεννητριών, είναι άφθονο και παρέχεται δωρεάν. Είναι φιλικό προς το περιβάλλον και η χρήση του περιορίζει την έκλυση των αερίων του Θερμοκηπίου. (Χαρακτηριστικά η χρήση μιας ανεμογεννήτριας 600 kw , σε κανονικές συνθήκες αποτρέπει την ελευθέρωση 1200 τόνων CO2 ετησίως που θα αποβάλλονταν στο περιβάλλον αν χρησιμοποιείτο άλλη πηγή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως π.χ. άνθρακας). Προσφέρει τεράστιο οικονομικό όφελος στις περιοχές που εγκαθίστανται. Είναι η φθηνότερη μορφή ενέργειας (4-6 cent/ kwh). Η κατασκευή τους και η συντήρησή τους είναι απλή και έχουν μεγάλο χρόνο ζωής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αυτονομία ενέργειας σε μικρές περιοχές και να αποτελέσει μελλοντική πρόταση απεξάρτησης των κοινωνιών από τη χρήση πετρελαίου. Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να εγκατασταθούν σε αγροτικές περιοχές χωρίς να επηρεάζουν τις αγροτικές εργασίες καθώς δεν καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο. Οι ιδιοκτήτες των αιολικών πάρκων πληρώνουν ενοίκιο προς τους αγρότες για τη χρήση γης. Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες τείνουν να είναι αθόρυβες, προσφέρουν ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια.

Είναι η αιολίκη ενέργεια η λυση;

Η αιολική ενέργεια αποτελεί σήμερα μια ελκυστική λύση στο πρόβλημα της ηλεκτροπαραγωγής. Το «καύσιμο» είναι άφθονο, αποκεντρωμένο και δωρεάν. Δεν εκλύονται αέρια και άλλοι ρύποι, και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι μικρές σε σύγκριση με τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από συμβατικά καύσιμα. Επίσης, τα οικονομικά οφέλη μιας περιοχής από την ανάπτυξη της αιολικής βιομηχανίας είναι αξιοσημείωτα. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες η αιολική ενέργεια μπορεί να καλύψει την απαιτούμενη ενέργεια του πλανήτη εγκαθιστώντας αιολικά πάρκα σε περιοχές όπου δεν είναι δασικές εκτάσεις ή καλυμμένες με πάγο. Σήμερα γίνεται συστηματική μελέτη για την αντιμετώπιση των μειονεκτημάτων της αιολικής ενεργείας επιτρέποντας έτσι στην εξάπλωσή της. Τώρα αν οι ανεμογεννήτριες είναι καλές ή κακές τελικά είναι και θέμα οπτικής γωνίας.

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε ενδιαφέρον κοινοποιήστε το.Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας! 


Πηγές-Περισσότερες πληροφορίες: https://agriniovoice.gr/anemogennitries-telika-kales-i-kakes/ 

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1

https://coolweb.gr/ti-einai-anemos-giati-fisaei/

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε